fbpx

Önéletrajz tippek

Összeszedtünk néhány fontos tudnivalót az Önéletrajzokkal kapcsolatban, amiket nem kötelező, de ajánlott betartani, vagy legalább elgondolkodni rajta. Mi is szoktunk Önéletrajzokat olvasni munkatárs keresés kapcsán, így látjuk a jelenlegi helyzetet, ami majd hogy nem siralmas. Már meg ne haragudjon érte senki, mert ugye akinek nem inge … ????

Ami talán a legfontosabb tudnivaló, hogy pár másodperced van arra, hogy eladd magad a munkáltató HR-ének, s a konkurencia hatalmas. Valahogy ki kell tűnnöd a tömegből, de legalább az alap dolgokkal rendelkeznie kell(ene) Önéletrajzodnak.

Lássunk néhány tippet..:

1. tipp: Dokumentum megnevezése

Evidensnek tűnhet, mégis sokaknak nem az, hogy az önéletrajzukat megfelelően elnevezve mentsék el, s továbbítsák a leendő munkáltató felé. Felejtsd el a Dok1.doc-ként elmentett dokumentumokat. Legyen ehelyett [Név].pdf vagy [Név – megpályázott pozíció].pdf a fájl neve. Kerüld a különleges fájl formátumokat, maradj az egyszerűen kezelhető és felhasználóbarát PDF kiterjesztésnél.

2. tipp: Legyen esztétikusan és átláthatóan felépítve az önéletrajzod!

A toborzók több száz önéletrajzot néznek át egy-egy pozíció esetében. Ha nem az elvárt szintnek megfelelő egy-egy cv, már lépnek is a következőre. Ezért fontos, hogy jól strukturált, átlátható és könnyen olvasható legyen. Tartalmaznia kell a következő elemeket: név, elérhetőség, megpályázott pozíció, summary, szakmai tapasztalat, tanulmányok, képességek. Ha fotót is beillesztesz az önéletrajzba, tedd azt a toborzó mentalitásával gondolkodva: kerüld a fél oldalnyi tavalyi nyaraláson készült bikinis képet, vagy a karácsonyi vacsorán pizsamában lőtt fotót is. Legyen az adott pozícióhoz illő, azonban elvárt az elegáns öltözet egy-egy önéletrajz esetében. A kép legyen viszonylag kicsi – de az arc jól látható. Ami fontos, hogy a kész cv összhatása legyen esztétikus – itt nyugodtan kérd ki külső fél véleményét is a jó eredmény érdekében.

3. tipp: Neved és elérhetőséged legyen mindig szembetűnő, s ami a legfontosabb, hogy SZEREPELJEN BENNE!

Végigolvasták az önéletrajzod, tetszett a kiválasztásért felelős munkatársnak, de akárhogy nézi az önéletrajzodat, nem találja az elérhetőségedet. Eltölt vele két-három másodpercet, s ha ennyi idő alatt nem tűnik ki a telefonszámod, már zárja is be a fájlt, hiszen tucatjával vannak a tehetségesnek látszó jelöltek – majd egy másik dokumentumon keresztül egyszerűbben veszi fel a kapcsolatot a jelentkezővel. Kritikus pont tehát, hogy a neved és elérhetőséged minden esetben szembetűnő és jól olvasható legyen, az önéletrajz felső részében elhelyezkedve. A pontos e-mail cím és telefonszám, LinkedIn profil megjelölésre szintén figyelj oda. Ami még szintén fontos, hogy valós telefonszámot adj meg, amin el tudnak érni, illetve E-mail cím is igen fontos. Miért fontos az E-mail? Ez egy következő tipp lesz.

 

4. tipp: Komolytalan email cím

Gyakori, hogy a barátaik számára létrehozott vicces, vagy komolytalan e-mail címet adják meg a jelentkezők az önéletrajzban. Az anyuci56@…..hu, vagy a sexycicu@……hu nem illik egy önéletrajzra. Pár perc alatt bármelyik portálon létrehozhatunk egy e-mail címet a teljes nevünkkel, egyben, vagy akár aláhúzással, vagy egy ponttal elválasztva a vezeték és keresztnevünket. Ha már van ilyen e-mail címünk, figyeljünk rá, hogy erről küldjük el a jelentkezésünket. Esetleg ha nem tudunk a nevünkkel regisztrálni semmilyen formában, akkor valami frappáns email címet is létrehozhatunk, ami esetleg vonatkozik ránk, vagy az adott munkára. A lényeg, hogy ne valami idióta email címről küldjünk már be Önéletrajzot!

5. tipp: Fénykép

Az ún. igazolványkép bőven elég egy önéletrajzra, ne küldjünk nyaralás, családi, vagy egyéb rendezvény alkalmával, netalántán egy bulin készült fényképeket, főleg ne eredeti méretben. Számos olyan program van, amivel a nem kívánt részeit a fotónak le tudjuk vágni. Amennyiben a hirdetésben fényképes önéletrajzot kérnek, ne küldjük el anélkül, s persze ha nem írják oda, hogy “fényképes önéletrajzot várunk” akkor is csak és kizárólag fényképes Önéletrajzot küldjünk be!

6. tipp: Hosszúság

Lehetőség szerint egy, legfeljebb két oldal hosszú legyen. Az elfoglalt munkaadók ritkán olvasnak végig egy terjengős önéletrajzot, kivéve ha már az elején felkeltetted az érdeklődésüket. Regényt soha ne írj magadról, pár mondatban le lehet tudni a lényeget az Önéletrajzban. (a kísérő levél, motivációs levél már más tészta)

7. tipp: Végzettségek

Ügyeljünk a kronológiai sorrendre, célszerű a legfrissebb végzettségektől visszafelé haladni, hiszen ezek lehetnek érdekesek egy HR-es számára. Az általános iskola, esetleg az óvoda nem tartozik az önéletrajzban feltüntetendő intézmények közé, azonban az ált. iskolákat ha feltüntetjük nem a világ vége ????

8. tipp: Munkatapasztalatok

A kronológia itt is fontos, célszerűbb a legfrissebb tapasztalattól indítani a felsorolást. Ügyeljünk arra, hogy ne legyenek feltűnően hiányzó részek a felsorolásban. Általános hiba, hogy csak a pozíció neve szerepel a munkahely mellett, vagy épp túl terjedelmesre sikerül a leírás. Azt javaslom, hogy felsorolás helyett írd oda, hogy mi volt a feladatod az adott munkahelyen. (a tényleges feladatodat írd le). Semmiképp ne minősítsük előző munkahelyeinket! A megpályázott állás szempontjából fontos tapasztalatokat pedig emeljük ki!

9. tipp: Motivációs levél

Érdemes akkor is motivációs levelet küldeni, amikor nem kérik. Baj nem lesz belőle, de mire is való? A motivációs levél szolgál arra, hogy bővebben kifejtsük tapasztalatainkat, elvárásainkat és elképzeléseinket a megpályázott pozícióval kapcsolatban. Itt kerek egész mondatokban fejthetjük ki elképzeléseinket. Ne használjunk sablonokat, csak igazat írjunk, próbáljunk egyediek és figyelemfelkeltőek lenni! Nem az önéletrajzot kell újra leírni a levélben! Leírhatjuk, hogy pl mi hogy látjuk azt az adott szektort, mik az elképzeléseink az adott szektorról és annak jövőbeni teljesítéséről. Motivációs levél is mint az Önéletrajz egy munkára szól, így arra kell megfogalmazni a mi életünkre vetítve. Tehát ha mi pl dohányboltba jelentkezünk tök fölösleges beleírni hogy akármennyire is emelik a cigaretta árát, az emberek úgy is fogják venni, ezért akarok itt dolgozni ????poénnak jó…

10. tipp: Használj nyugodtan képeket, akár videót is! A digitalizáció világában miért ne használnánk ezeket a lehetőségeket.

Ma már nem a papír alapon kézzel írott önéletrajzok a megszokottak, s nem is a Word-ben tíz perc alatt összehordott monológ a menő. Sőt. Ezek szörnyen elavultnak számítanak. A toborzó vizuális élményt szeretne átélni egy-egy önéletrajz átnézésekor. Ehhez viszont neked, jelentkezőnek kell kreatívnak lenned. Használj bátran színeket, viszont kerüld a pink hátterű cv-ket is, mert frászt kap egy jó ízlésű recruiter. Használj infografikát például az elsajátított képességek szintjének prezentálására, vagy a hobbik vizualizálására. Bizonyos pozícióknál (pl. marketinges, grafikus, front-end fejlesztő) pedig szinte kötelező valami pluszt belecsempészni az önéletrajzodba – kiemelve az egyéniségedet.

 

Mindenkinek sok sikert kívánunk.