fbpx

Miből készüljünk fel állásinterjúra?

Az már egy szuper hír, hogy személyesen, vagy akár online pl. skypon keresztül behívnak minket egy elbeszélgetésre, állásinterjúra. Kiválasztottak minket, szuper, örülhetünk, de azért ez még messze nem minden sajnos.

Ahhoz, hogy kitűnjünk a tömegből érdemes előre felkészülni az interjúra. Azonban felvetődik a kérdés, hogy még is mit és hogyan érdemes előre felkészülni.

A legfontosabb, hogy Önmagunkkal legyünk tisztában. Az Önéletrajzokba tök szuper dolgokat írunk és főleg a pozitív tulajdonságainkat, ami sokszor köszönő viszonyban sincs a valósággal! Ezt tapasztalatból mondom.

A legfontosabb, hogy összeszedetten tudjunk beszélni magunkról, elért eredményeinkről, vagy akár kudarcunkról, illetve a jövőbeli céljainkról. Az interjúk legtöbb esetben egy olyannal indulnak, hogy ” Na beszéljen kicsit magáról kérem”. Persze az interjúztató már ismer minket valamennyire, hisz az Önéletrajzunk ott virít előtte, és nem is azt fogja elvárni, hogy azt tételesen mondjuk fel, hanem kíváncsi a kommunikációnkra és úgy amblokk ránk. Beszéljünk tisztán, érthetően és nem minden irányból körbe járva, hogy pl.: én tök jól dolgoztam de a főnök egy szemét volt és nem ismerte el a munkámat. Ne menjünk bele ilyenekbe! Semmi esetre se ócsároljuk előző munkahelyünket még akkor sem, ha lenne rá okunk!

Ami szintén iszonyatosan fontos, hogy készüljünk fel a cégből és persze az adott pozícióból.

Miért is olyan fontos ez? Pl tesznek fel egy kérdést, hogy ismeri e a cégünket, tudja e, hogy hol vannak irodáink és mondjuk felsorolsz egyőbl 2-3 irodát, akkor már azt fogod tapasztalni, hogy az interjúztató csak néz mint borjú az újkapura. Nincsennek az ilyenre felkészülve, mert az emberek tömegesen beadják mindenhova az önéletrajzukat, hát ha behívnak alapon és nem érdekli őket a cég, csak legyen munka!

Készüljünk fel tehát a cégből legalább annyira, hogy tudjuk mikor alapították, ki a vezető, hol van az iroda és persze mivel foglalkozik. Persze ezeket nem kell kútfőből tudni, hisz miért is kellene, de előnyös ha tudjuk, akár még vicces is lehet a dolog, ha szeretnénk.

A másik szintén fontos dolog, hogy készüljünk fel a pozícióból. Erre használjuk a googlet, ami ugye a barátunk, persze a cégről is itt tudunk tájékozódni. Nézzük meg esetleg mások tapasztalatait, véleményeit, illetve az adott pozíció leírását, hogy mik az elvárások, miket kell tenni, hogy néz ki egy nap, stb.. mert lehet olyan kérdés, hogy „Ön szerint mit kell itt csinálni, vagy hogy néz ki Ön szerint itt egy munkanap”? Jó ha már előre tudjuk ezeket úgy nagyvonalakban, pláne ha nincs ilyen feladatkörben tapasztalatunk.

Összegzés:

  • készüljünk fel magunkból, hogy ne makogva – mekegve össze-vissza tudjunk magunkról elmondani pár mondatot
  • készüljünk fel a cégből (alapítás, eredmények, tulaj, szolgáltatás, iroda, vagy telephely)
  • készüljünk fel a pozícióból (mik lehetnek a feladataink, hogy nézhet ki egy munkanap, mik a nehézségek, milyen szakértelem kell hozzá, vagy épp mik azok amiket jó ha tudunk a gyakorlatban is alkalmazni)

Remélem segítettem.

  • Megosztom ezt

Leave a Comment