fbpx

Hasznos álláskeresőknek

Hasznos információk álláskeresők számára

Önéletrajz készítése pár perc alatt

Elkészítem magamnak

Álláskeresési járadék szabályai

Fontos, hogy ha elveszítettük a munkahelyünket, amira sajnos jelenleg elég nagy esély van, akkor a lehető leghamarabb regisztráljunk álláskeresőként az illetékes munkaügyi központban. 

Szeretnénk segítséget nyújtani, hogy mindenki tisztában legyen az álláskeresési járadék lehetőségével, feltételeivel.
Először is tisztázzuk, hogy ki is kaphat járadékot?:

  • álláskereső, és
  • az álláskeresővé válását megelőző három éven belül legalább 360 nap jogosultsági idővel rendelkezik és
  • kereső tevékenységet nem folytat, tehát semmilyen munkaviszonyban nem áll, kivéve egyszerűsített foglalkoztatásnak minősülő jogviszony és a nevelőszülői foglalkoztatási jogviszony,
  • munkát akar vállalni, de önállóan nem talált magának állást és számára az illetékes járási hivatal foglalkoztatási osztálya sem tud megfelelő munkahelyet felajánlani.

Az itt felsoroltak mindegyikének együttesen kell fennálnia.

A járadék folyósításának időtartama minimum 36, de maximum 90 nap, vagyis 3 hónap. Az álláskeresési járadék összege attól függ, hogy az igénylő hány napig dolgozott az igénylést megelőzően. Ezt a munka elvesztését megelőző négy teljes naptári negyedévben befizetett munkaerőpiaci járulékalap havi átlaga alapján számolják ki.

Az álláskeresési járadék összege, a kiszámított járulékalap kiszámított 60%-a, amely nem lehet magasabb a legkisebb minimálbér összegénél.

Az álláskeresési járadék maximum összege: legfeljebb – a jogosultság kezdő napján hatályos minimálbér napi összegének 100%-a – bruttó: 167.400,- Ft/hó vagy 5.580- Ft/nap.

Az álláskeresőnek van lehetősége az álláskeresési járadék folyósítása időtartamának hátralevő idejére eső összeg egy összegben történő kifizetését kérni abban az esetben, ha az álláskeresési járadékban részesülő álláskereső, a járadék folyósítási idejének kimerítését megelőzően határozatlan időtartamú teljes, vagy legalább napi négy óra munkaidejű részmunkaidős munkaviszonyt létesít. Az 1991. évi IV. törvény a foglalkoztatás elősegítéséről és a munkanélküliek ellátásáról 27.§ (9) bekezdésben meghatározott egy összegben kifizetendő juttatás mértéke a még hátralévő időtartamra járó juttatás összegének 80 százaléka.

Abban az esetben, ha a nyugdíj előtti álláskeresési segélyben részesülő álláskereső a segély ideje alatt álláskeresési ellátásra válik jogosulttá, mely folyósítása alatt ismét elhelyezkedik amennyiben kéri, a fennmaradó időtartamra járó juttatás (álláskeresési járadék) meghatározott mértékét egy összegben ki kell fizetni a folyósítási idő letelte után, amennyiben a munkaviszony folyamatosan fennáll.

Az álláskeresési járadékot a lakóhelye szerint illetékes járási (kerületi) hivatal foglalkoztatási osztálya állapítja meg, amelynek elérhetőségéről itt tájékozódhat.

A koronavírus-járvány kapcsán kialakult helyzetre való tekintettel személyes ügyintézés helyett a regisztrációt elektronikusan lehet intézni a https://eugyintezes.munka.hu oldalon. A regisztrációhoz a TAJ számunkra és a születési dátumunkra lesz szükség. 

Amint regisztráltunk kapunk egy e-mailt, ahol a további adatok megadásának lehetősége fog szerepelni, amit már az ügyfélkapun keresztül tudunk beküldeni.

Lényegében személyesen nem szükséges bemenni.

Az ügyintézéshez elengedhetetlenek lesznek az alábbi dokumentumok.

Elképzelhető, hogy beszkennelve kell őket továbbítani, ha nincs a közelben erre alkalmas eszköz, akkor mobillal lefényképezve, vagy szkenner alkalmazásokat használva is el lehet küldeni.

  • Érvényes személyazonosító igazolvány (útlevél, jogosítvány)
  • Lakcímet igazoló hatósági igazolvány (lakcímkártya)
  • TAJ kártya
  • Adóigazolvány
  • Iskolai, illetve szakképzettséget igazoló okirat/ok

Hasznos tippek álláskeresés során

Szeretnénk, ha mindenki a számára legmegfelelőbb állást találná meg, ehhez pedig szolgáltatunk pár tippet, amit nem kötelező persze megfogadni, ezek csak tippek.

Számunkra az a legjobb, ha csak nálunk keresi az új munkahelyét, azonban arra bíztatom, hogy a lehető legtöbb helyen böngéssze az ajánlatokat a neten.

Fontos, hogy nem csak a neten kell böngészni, hisz sok városban az újságokban is hirdetnek állásajánlatokat!

Ami pedig még fontosabb talán, hogy ha van egy cég ahová szeretnénk bekerülni és van egy ismerősünk aki ott dolgozik, vagy dolgozott, akkor nyugodtan kérdezzünk rá arra, hogy tud e felvételről. A cégek sok esetben ajánlások útján vesznek fel embert!

A legfontosabb, hogy egy megfelelően elkészített, átgondolt Önéletrajzzal pályázzuk meg a kiszemelt pozíciót.
Nem ajánlom, hogy mindenhova ugyanazt az Önéletrajzot küldjük be.
Azt pedig pláne nem ajánlom, hogy egy sima fehér sablonra írjuk fel egymás alá az adatokat! Ezeknek az Önéletrajzoknak a 90%-a azonnal a kukába landol.

Én, amikor új munkatársat kerestem(keresek), akkor az első, hogy megnézem az Önéletrajzát.
Ha az csak egy sima fehér papír amire egymás alá vannak írva az információk, akkor ott már nem is érdekel különösebben a dolog.
Miért?
Mert ha annyi fáradtságot nem vesz, hogy normális Önéletrajzot küldjön be, akkor a későbbiekben valószínűleg így fog hozzáálni a munkához is.

Csupán pár másodpercünk van meggyzőzni a HR-t, felvételiztetőt, hogy igen is foglalkozzon velünk legalább annyira, hogy elvolvassa Önéletrajzunkat.

Az alábbiakra figyeljünk oda..:
– megfelelő profilkép (nem egy olyan kép, ahol épp főzök, vagy buliban vagyok, vagy egy kávézóban)
– megfelelő kinézet (nem kell, hogy csicsás legyen, de legyen kicsit feltűnő)
– megfelelő betűtípus és méret
– a legfontosabb dolgokra összpontosítson a megpályázott állással kapcsolatban (miért is lehet számomra érdekes ez az ember)


Ha ezek meg vannak, már nagyobb az esélyünk!

Beszéljünk egy kicsit a motivációs levélről is, ami szintén igen fontos lehet a megpályázott állás elnyerése kapcsán.

Egy jó motivációs levél aranyat érhet! A legfontosabb az Önéletrajzhoz hasonlóan, hogy összeszedett, átgondolt legyen!
Ami a motivációs leveleknél még nagyon fontos, hogy minden egyes állásra külön-külön írjuk meg.
Nem fogjuk ezt tudom, de minden állásra legalább olyat írjunk, ami az állással kapcsolatos.

Ne ugyanazt küldjük el mindenhova még akkor sem, ha ugyanaz a pozíció csak másik cég!
Honann tudjuk, hogy az a HR-es, aki eddig x cégnél dolgozott és ott már látott minket, az nem dolgozik most y cégnél? Sehonnan.

Motivációs levélben mi is szerepeljen?
– minden olyan információ, ami arra utal, hogy mi vagyunk az az ember, aki megfelelő az adott pozícióra.
– leírhatjuk nyugodtan a tapasztalatainkat, a feladatokat amiket megoldottunk (konkrétan a megoldást ne, hisz minek adunk ingyen ötletet? :D)
– leírhatjuk nyugodtan, hogy mi az amiben szeretnénk fejlődni és akár azt is, hogy ezért mit teszünk


Emberek vagyunk és nem tökéletesek!!!! Ezt sose felejtse el senki! Tökéletes munkatárs nincs, olyan szintén nem létezik aki mindenhez is ért!
Az meg pláne nem, hogy mindent egyből fogunk tudni az új munkahelyen! Lehet fingunk sincs jelenleg, hogy az Ők munkafolyamatuk hogy is néz ki.


Őszintén, nyitottan írjunk motivációs levelet!