fbpx

Állásinterjún rákérdezzek a covid oltásra?

Ez most egy borzatszóan kényes téma is lehet, ami nem sajnos nem csak egészségügyi, de politikai kérdéseket is felvethet, így én személy szerint nem nagyon javaslom a felvetését, de persze ha felvetettük, vagy épp felvetették nekünk, akkor minden politikai és saját hőbörgéseinket félre téve nyitottan válaszoljunk. Az őszinteség személy szerint többre vezet, mint a megalázkodás, csak hogy felvegyenek minket.

Azt tudjuk ugye senkit sem lehet kötelezni arra, hogy beadassa magának a védőoltást, azonban bizonyos munkakörök esetleg megkívánhatják ezt. Az állásinterjún nem kérdezhetnek rá erre, de biztos lesznek olyan esetek amikor rá fognak kérdezni, hisz megannyi kérdés van amit nem tehetnének fel, de vannak akik még is felteszik, mint pl miből élsz, hol élsz stb…

Tehát elmondhatjuk, hogy a munkáltató semmi esetben nem kötelezhet minket arra, hogy beoltassuk magunkat, és ha esetleg ez miatt nem vesznek fel, vagy esetleg elbocsátanak bennünket, akkor az diszkriminációnak minősül ami miatt feljelentéssel élhetünk. A munkáltató ekkor 50.000 – 1 millió forintos bírságra számíthat/fő.

Kivételt képeznek ez alól az olyan pozíciók, ahol az állam elrendelt valamilyen az oltást, vagy épp el fogja rendelni, mert pl erdész és veszettség ellen be kell oltatnia magát aki ilyen helyen szeretne dolgozni.

 

  • Megosztom ezt